Menu

U bevindt zich hier: Nolles

Nolles

Nolles: het verhaal van de tromdrager

 


Nolles en de Fanfare

 

Het verhaal van Nolles in de fanfare Sint Cecilia begint met een oude foto uit 1889. We zien het fanfaregezelschap met pak en hoge hoed. We zien een aantal muzikanten rondom het vaandel en een aantal notabelen.  Links met de dikke trom op de rug staat Nolles.

Nolles is de roepnaam van Arnold Hendriks. Hij is als vondeling door Piet Ewals (Pietje van de Böl) naar Tegelen meegenomen. Piet Ewals was een vrachtrijder die vaker hout ging halen in Elmpt in Duitsland. Hij kwam met paard en wagen vaker in Waldniel omdat hij via Swalmen altijd terugkeerde naar Tegelen. Nolles heeft als knecht gewerkt in de brouwerij van Houba. Piet Cremers heeft geen andere aanwijzing in zijn secretariaat dat Nolles betaald kreeg voor het dragen van de trom. In de Tegelse Courant van 6 mei 1950 staat een artikel over de harmonie en over Nol. Hieruit blijkt dat Nolles op 15 mei 1904 zijn zilveren jubileum als tromdrager vierde. Hij kreeg van de harmonie een kist sigaren van honderd stuks welke destijds een gulden en vijftig centen kostte. Dit zou betekenen dat Nolles in 1879 begonnen is als tromdrager van de fanfare.

Arnold Hendriks is geboren 12-2-1860 in Amern St.Georg in het gehucht Schellerbaum als zoon van Maria Magdalena Hendriks. De vroedvrouw doet de aangifte Het kind krijgt de naam Johannes Jacobus Arnoldus. Onze Nol blijkt een onecht kind. De vader is niet bekend.. Arnold staat in het dienstbodenregister van 1890 en we weten niet meer dan dat hij knecht is bij Hubertus Dings en ongehuwd. Helaas veel verder komen we niet.

In het dienstbodenregister van 1910 komen we Nolles weer tegen onder zijn volledige naam. Hij is ongehuwd en woont op het adres I 26... De inschrijving is gedaan in januari 1910. Uit de bevolkingsregisters weten we dat Nolles overleden moet zijn tussen 1910 en 1924. Het is niet bekend waar en wanneer hij is overleden. De Tegelse deskundige Billa Noten meldt dat Nol knecht was bij de brouwerij van Houba. Het dienstbodenregister uit de jaren 1870-1890 ontbreekt in het archief. Vermoedelijk opgestookt door de Duitsers in de oorlog zoals veel van de archieven. We weten wel dat Nol na 1890 knecht was bij Hubertus Dings. Deze begon rond die tijd een beschuitbakkerij waar nu de bakkerij van Ewals Smeets is aan de Muntstraat.

                                                                                                                                                                                                                         

Terug naar boven

Nieuws

Nieuwsflits

Op 26 december 2019 organiseren wij voor de 42e keer het traditionele kerstconcert in de Maaspoort te Venlo.
Dit jaar verlenen het Venloos Mannenkoor de Meulezengers hun medewerking en Mezzosopraan Kikki Vanhautem.

Meer informatie over dit kerstconcert en hoe u kaarten kunt bestellen, kunt u hier vinden.

________________________________________________________________________________________________

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen zoekt nieuwe dirigent

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia in het Noord-Limburgse Tegelen behoort tot de oudste Limburgse amateur-muziekgezelschappen en heeft in de afgelopen 166 jaar meer dan eens hoge ogen gegooid. Onze vereniging telt momenteel 38 spelende leden, waarvoor naast samen musiceren ook sociale binding een belangrijke kernwaarde is. In verband met pensionering van onze huidige dirigent zijn we per 1 maart 2020 op zoek naar opnieuw:

een inspirerende freelance dirigent (m/v)

Naast gezellig samen musiceren streven we er ook naar om de gespeelde werken zorgvuldig uit te voeren en samen een sfeervolle uitvoering te verzorgen. We willen onderscheidend zijn en uitvoeringen verzorgen die indruk achter laten. Dit is voor onze leden van grote betekenis, daarom willen we dit met onze nieuwe muzikale inspirator verder uitbouwen. We verwachten dat hij/zij ons weet te enthousiasmeren, inspireren en uit te dagen.

In de afgelopen periode hebben we uit een uitgebreid repertoire geput, waarbij naast eigentijdse muziek met name uitdagende klassieke werken zijn uitgevoerd. Samen met onze nieuwe dirigent willen we hieraan een vervolg geven, maar ook nieuwe wegen inslaan.

Van de nieuwe dirigent verwachten we dat hij/zij:

 • In het bezit is van een HaFaBra directie-diploma.

 • Gevoel heeft voor de sociale binding en richtinggevend is in het gezamenlijk musiceren.

 • Een uitgebreide en gevarieerde repertoirekennis heeft die aansluit bij onze ambitie.

 • Op actieve wijze invulling geeft aan het eigentijdse imago van onze vereniging, waarbij ledenwerving een belangrijk aandachtspunt is.

 • Open staat voor samenwerkingsverbanden met andere verenigingen.

  De repetities worden momenteel gehouden op de woensdagavond van 19.30u tot 21.30u in ‘t Zaelke op de Arie¨nsstraat in Tegelen. Voor meer informatie over de lange historie van het orkest verwijzen we naar de website www.harmonie-tegelen.nl.

  Sollicitatiebrieven, voorzien van een heldere toelichting en CV, kunnen uiterlijk 6 december 2019 per e-mail worden gestuurd naar bestuurslid Petra Kuntzelaers, p.kuntzelaers63@gmail.com

  Op zaterdag 14 december vinden de gesprekken met de sollicitatiecommissie plaats. Vervolgens worden drie kandidaten geselecteerd. Proefdirecties vinden plaats op 29 januari, 5 februari en 12 februari 2020. Aan de hand van deze proefdirecties wordt een definitieve keuze gemaakt. De nieuwe dirigent leidt vanaf woensdag 4 maart 2020 de repetities van onze vereniging.


Buienradar

Terug naar boven