Menu

U bevindt zich hier: onderhoud_instrumenten > Onderhoud trompet

Onderhoud trompet


Onderhoud trompet

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.


Inhoud

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. Tweemaandelijks onderhoud


In elkaar zetten

Stap 1. Haal het instrument voorzichtig uit de koffer, pak hem bij het ventielhuis.


Stap 2. Zet je mondstuk met een licht draaiende beweging in de mondpijp.


Stap 3. Zit als je speelt altijd met een rechte rug, schouders naar achteren en ontspannen, je voeten plat op de grond. Je krijgt een toon door in het mondstuk te 'buzzen': door het midden van je lippen er snel tegenaan te laten trillen. (Breng je lippen tegen elkaar alsof je de 'm' wil zeggen en breng ze aan het trillen met een forse luchtstroom).


Uit elkaar halen

Stap 1. Open na het spelen de waterklep en blaas er even door. Dat gaat het best als je de pompen uit je instrument haalt.


Stap 2. Verwijder het mondstuk, maak het droog en stop het in je koffer in een mondstukhouder of in een hoesje.


Stap 3. Maak de trompet met een zachte, niet pluizende doek schoon om vingerafdrukken en zweet van de buitenkant te verwijderen. Zodoende blijft je instrument langer mooi. Voor verzilverde instrumenten kun je een zilverpoetsdoek gebruiken.


Stap 4. Schuif je stempomp helemaal in; dan loop je minder kans dat hij vast komt te zitten. Leg het instrument voorzichtig terug in de koffer en sluit deze.


Onderhoud

1. Spoel het mondstuk onder de kraan schoon en droog het af voordat je het teruglegt in de koffer.


2. Gebruik, voor het smeren van de ventielen, speciale ventielolie en ga als volgt tewerk: smeer altijd de ventielen één voor één, om verwarring te voorkomen. Schroef de bovenste ventielkap voorzichtig los en trek het ventiel een stuk uit de buis. Veeg het ventiel schoon met een zachte, niet pluizende doek. Doe er drie, vier druppels ventielolie (valve oil) op het buitenoppervlak van het ventiel. Schuif het ventiel weer met een licht draaiende beweging in de ventielbuis tot de ventielgeleider vast klikt. Om er zeker van te zijn dat het ventiel goed op zijn plaats zit moet je wat lucht door het instrument blazen. Als er geen lucht door de trompet stroomt, moet je het ventiel 180° draaien. Herhaal de test vervolgens. Schroef de bovenste ventielkap weer voorzichtig vast en druk het ventiel een aantal keren in om de ventielolie te verdelen.


3. Als de ventielen na het smeren niet soepel bewegen, moet je ze voorzichtig verwijderen en nakijken of er eventueel wat stof of ander vuil inzit. Controleer het ventiel en de ventielbuis bovendien op schade en blutsen.


4. Maak alle stempompen regelmatig schoon en smeer ze naar behoren: druk de ventielen naar beneden en trek elke stempomp er volledig uit. Verwijder het resterende vocht met een zachte, niet pluizende doek uit de pompen en binnenpompen. Smeer, na de schoonmaak, een kleine hoeveelheid pompvet (slide oil, slide grease) op de binnenpompen en bouw elke stempomp daarna meteen weer in.


Voorzichtig!

1. Installeer het mondstuk nooit met geweld – en altijd met een lichte draaibeweging – in de daarvoor bestemde uitsparing.


2. Elk ventiel is (meestal) genummerd en speciaal aan de betreffende ventielbuis aangepast.


3. Let er, tijdens het inbouwen van de ventielen in de ventielbuizen, op dat de ventielgeleiding naar behoren in de groef zit.


4. Leg de trompet nooit op een stoel of op andere plaatsen waar hij gemakkelijk kan vallen. Zet hem altijd op een trompetstandaard en leg het instrument na het spelen in zijn koffer/gigbag. Laat ook eens van tijd tot tijd de koffer op een kier open staan zodat het instrument goed kan drogen.


5. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de buitenkant. Deze middelen zijn te agressief.


6. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Probeer het nooit zelf af te regelen of in te stellen. Eens per twee of drie jaar een grote beurt is meestal voldoende.


Tweemaandelijks onderhoud

1. Eenmaal per twee maanden moet je het instrument uit elkaar nemen. Draai eerst de ventieldoppen aan de onderkant eraf. Draai de ventielen los en leg ze op volgorde neer. De meeste ventielen zijn genummerd, 1 - 2 - 3. Leg alle onderdelen in water, bijvoorbeeld in bad of plastic bak. Het beste kun je hiervoor lauwwarm water gebruiken met een beetje groene zeep of shampoo. Het instrument zo een half uur laten liggen. Geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken! Alle onderdelen met een flexibele wisser (spiraalreiniger) doortrekken en naspoelen met schoon stromend water.


2. Pompen ontdoen van oud vet en opnieuw invetten met speciaal pompenvet. Gebruik geen vaseline, want bij hoge temperatuur drijft het weg en bij lage temperatuur stolt het.


3. Gebruik voor de triggerpompen dun vet met keyoil (geen ventielolie).


4. Ventielen schoonmaken met een katoenen of flanellen doek en opnieuw oliën met een paar druppels speciale ventielolie. Voor het poetsen van de binnenkant der ventielhuizen, bestaan speciale borsteltjes. Maar je kunt dit ook doen door een doek om een stukje rond hout ter grootte van een potlood te draaien en daarmee door het ventielhuis heen en weer te wrijven.


5. Buitenkant van het instrument met een (andere) flanellen doek reinigen en drogen.


6. Alle onderdelen van het instrument moeten gemakkelijk verwijderd en teruggeplaatst kunnen worden. Is dit niet het geval, wend je dan tot de vakman.


7. Als je het instrument voor langere tijd niet gebruikt, is het verstandig de ventielen en stempompen vooraf te reinigen en opnieuw in te vetten en te oliën, zodat er niets kan gaan vastzitten.Terug naar boven

Nieuws

Nieuwsflits

Op 26 december 2019 organiseren wij voor de 42e keer het traditionele kerstconcert in de Maaspoort te Venlo.
Dit jaar verlenen het Venloos Mannenkoor de Meulezengers hun medewerking en Mezzosopraan Kikki Vanhautem.

Meer informatie over dit kerstconcert en hoe u kaarten kunt bestellen, kunt u hier vinden.

________________________________________________________________________________________________

Koninklijke Harmonie Sint Cecilia Tegelen zoekt nieuwe dirigent

De Koninklijke Harmonie Sint Cecilia in het Noord-Limburgse Tegelen behoort tot de oudste Limburgse amateur-muziekgezelschappen en heeft in de afgelopen 166 jaar meer dan eens hoge ogen gegooid. Onze vereniging telt momenteel 38 spelende leden, waarvoor naast samen musiceren ook sociale binding een belangrijke kernwaarde is. In verband met pensionering van onze huidige dirigent zijn we per 1 maart 2020 op zoek naar opnieuw:

een inspirerende freelance dirigent (m/v)

Naast gezellig samen musiceren streven we er ook naar om de gespeelde werken zorgvuldig uit te voeren en samen een sfeervolle uitvoering te verzorgen. We willen onderscheidend zijn en uitvoeringen verzorgen die indruk achter laten. Dit is voor onze leden van grote betekenis, daarom willen we dit met onze nieuwe muzikale inspirator verder uitbouwen. We verwachten dat hij/zij ons weet te enthousiasmeren, inspireren en uit te dagen.

In de afgelopen periode hebben we uit een uitgebreid repertoire geput, waarbij naast eigentijdse muziek met name uitdagende klassieke werken zijn uitgevoerd. Samen met onze nieuwe dirigent willen we hieraan een vervolg geven, maar ook nieuwe wegen inslaan.

Van de nieuwe dirigent verwachten we dat hij/zij:

 • In het bezit is van een HaFaBra directie-diploma.

 • Gevoel heeft voor de sociale binding en richtinggevend is in het gezamenlijk musiceren.

 • Een uitgebreide en gevarieerde repertoirekennis heeft die aansluit bij onze ambitie.

 • Op actieve wijze invulling geeft aan het eigentijdse imago van onze vereniging, waarbij ledenwerving een belangrijk aandachtspunt is.

 • Open staat voor samenwerkingsverbanden met andere verenigingen.

  De repetities worden momenteel gehouden op de woensdagavond van 19.30u tot 21.30u in ‘t Zaelke op de Arie¨nsstraat in Tegelen. Voor meer informatie over de lange historie van het orkest verwijzen we naar de website www.harmonie-tegelen.nl.

  Sollicitatiebrieven, voorzien van een heldere toelichting en CV, kunnen uiterlijk 6 december 2019 per e-mail worden gestuurd naar bestuurslid Petra Kuntzelaers, p.kuntzelaers63@gmail.com

  Op zaterdag 14 december vinden de gesprekken met de sollicitatiecommissie plaats. Vervolgens worden drie kandidaten geselecteerd. Proefdirecties vinden plaats op 29 januari, 5 februari en 12 februari 2020. Aan de hand van deze proefdirecties wordt een definitieve keuze gemaakt. De nieuwe dirigent leidt vanaf woensdag 4 maart 2020 de repetities van onze vereniging.


Buienradar

Terug naar boven