Menu

U bevindt zich hier: Onderhoud klarinet

Onderhoud klarinetOnderhoud klarinet

Het doel van deze gebruiksaanwijzing is het verstrekken van de benodigde informatie i.v.m. het bespelen en onderhoud van je instrument om er jarenlang plezier aan te beleven. Lees de volgende punten aandachtig door om eventuele problemen sneller te kunnen oplossen en van je muzikale activiteit te kunnen blijven genieten.

Inhoud 

1. In elkaar zetten

2. Uit elkaar halen

3. Onderhoud

4. Voorzichtig!

5. Materialenlijst


In elkaar zetten

Stap 1. Vet de kurk aan de verbindingstappen in met kurkvet of (zuurvrije) vaseline.


Stap 2.

1. Besklarinet – Schuif het tonnetje met lichte draaibewegingen aan het bovenstuk.

2. Basklarinet – Schuif de S-bocht van de basklarinet met lichte draaibewegingen op de body.


Stap 3. Verbind de beker en het onderstuk eveneens via lichte draaibewegingen met elkaar.


Stap 4. Pak het bovenstuk met je vingers op de ringkleppen. Zet het bovenstuk met een lichte draaibeweging in het onderstuk, terwijl je de ringkleppen van het bovenstuk ingedrukt houdt. Zodoende voorkom je namelijk schade aan het verbindingsmechanisme (de 'brug') van de kleppen. Houd daarbij het onderstuk vast zonder in de mechaniek te knijpen. De beker zorgt voor extra houvast.


Stap 5. Draai het mondstuk met lichte bewegingen op het tonnetje. Je kunt de klarinet hierbij het beste dan op je been zetten. Let erop het mondstuk en de kleppen op één lijn te zetten.


Stap 6. Schuif de rietbinder over het mondstuk. Leg het natgemaakte rietje op de vlakke kant van het mondstuk onder de rietbinder en zorg dat de raden van de tip precies gelijk lopen met de randen en de tip van het mondstuk. Schuif de rietbinder op zijn plaats en zet het vast. Let er wel op dat het klarinetrietje niet uit het mondstuk uitsteekt, maar op één lijn met dit laatste ligt.


Uit elkaar halen

Stap 1. Trek het mondstuk met lichte draaibewegingen van het tonnetje en draai de rietbinder los om het rietje te kunnen verwijderen.


Stap 2. Druk op de ringkleppen van het bovenste stuk en verwijder tegelijk het bovenstuk van het onderstuk.


Stap 3. Haal het tonnetje van het bovenste stuk.


Stap 4. Verwijder de beker van het onderste stuk.


Onderhoud

1. Maak, na het spelen, alle onderdelen van de klarinet van binnen schoon om het condensvocht te verwijderen. Neem een doortrekwisser (katoenen, zeemleren of zijden doek met een touwtje en een gewichtje) en trek hem verschillende keren langzaam door elk onderdeel. Een padsaver (een soort lange pluizige pluim) die je in het instrument steekt om het vocht van de polsters op te nemen, heeft als nadeel dat haartjes kunnen loslaten die voor lekkage kunnen zorgen, dus die kun je beter niet gebruiken. Bovendien hebben ze vaak een metalen kern die de boring kan beschadigen.


2. Wrijf alle delen voorzichtig met een zachte doek schoon (bijvoorbeeld een flanellen doek, dat pluist niet en neemt vocht op). Ga voorzichtig te werk om de kleppen niet te bekrassen of te beschadigen.


3. Spoel het rietje af met schoon water en droog het af aan een katoenen doek of haal het tussen je duim en wijsvinger door, altijd richting de tip.  Bewaar het rietje in een rietenhouder om te voorkomen dat het kromtrekt of beschadigt. Spoel het mondstuk af en droog het met een (zak)doekje of kleine wisser.


4. Plakkerige polsters kun je meestal zelf eenvoudig verhelpen. Steek een sigarettenvloeitje (rijstvloeitje) tussen polster en toongat en tik de klep voorzichtig met je vingertop een paar keer dicht. Geen druk uitoefenen. Als dit geen resultaat heeft kun je het proberen met een vloeitje met een paar druppels aanstekerbenzine of reinigingsalcohol. Gebruik geen talkpoeder, krijt of papieren zakdoekjes. Voorkom plakkende polsters door geen zoete spullen te drinken of te eten tussen het spelen door.


5. Door de schroeven af en toe te oliën zorg je ervoor dat de mechaniek lekker soepel blijft lopen (alleen met speciale olie en dan zo weinig mogelijk gebruiken). Het best dompel je een naald of speld in het olieflesje en breng je een druppeltje olie (die aan de naald blijven hangen) op de bewegende onderdelen van de mechaniek aan.


Voorzichtig!

1. Druk tijdens de assemblage of het uit elkaar halen nooit op de kleppen om te voorkomen dat de kleppenmechaniek wordt beschadigd.


2. Stel het instrument nooit bloot aan extreme hitte, koude of vochtigheid om de houten body tegen scheuren te beschermen.


3. Gebruik nooit koperpoets, zilverpoets e.d. voor de schoonmaak van de mechaniek. Restjes kunnen in de scharniertjes, tussen de assen of op de polsters terecht komen. Bovendien zijn deze middelen te agressief. Een verzilverde sax kan je af en toe poetsen met een zilverpoetsdoek.


4. Wrijf nooit met een schurend middel over de polsters, omdat dit de levensduur ervan verkort.


5. Leg de klarinet op een veilige plaats om er zeker van te zijn dat hij niet beschadigd wordt. Leg hem nooit op een lessenaar, een stoel of op andere plaatsen waar hij gemakkelijk kan vallen. Zet hem in een pauze op een klarinetstandaard en berg het instrument na het spelen in zijn koffer of hoes (gigbag) op. De polsters moeten kunnen drogen, dus laat je koffer nog een tijdje op een kier open staan.


6. Laat het instrument uitsluitend door een gekwalificeerde instrumentenbouwer of een bekwame dealer afregelen of herstellen. Probeer nooit het instrument zelf af te stellen. Eens per jaar of per twee jaar is een kleine beurt nodig: schoonmaken, afstellen en oliën, eens in de 5 tot 10 jaar een grote beurt (revisie).


Materialenlijst


olie (niet te dun; mag niet lopen)

vet (zuurvrij voor kurk en bladveren)

flanellen doek om vingerafdrukken weg te poetsen

zachte doek om het mondstuk en de hals droog te maken en het vocht achter de kleppen op te vangen

vloeitjes om plakkende kleppen te behandelen

wisser om het instrument van binnen te drogen

toongatstaafjes (of wattenstaafjes) om de toongaten schoon te maken

klein borsteltje of kwastje om stof en vuil in hoekjes en kiertjes van het mechaniek weg te halen

voor het riet fijn schuurpapier (Norton 350), een mesje met een recht snijvlak en een rietknipper

setje kleine schroevendraaiers.
Terug naar boven

Nieuws

NieuwsflitsBuienradar

Terug naar boven